Avrupa Komisyonu’na bağlı bir Avrupa Bilgi ve İnovasyon Topluluğu olan EIT Food’un 13 farklı ülkede 50’den fazla iş birliği bulunuyor. Tüketicilere daha sağlıklı bir yaşam tarzı sunan ürünler ve yeni teknolojiler sağlamak için yüksek vasıflı bir gıda sektörü geliştirmeyi amaçlayan EIT Food’un Güney Avrupa Direktörü Begona Perez Villarreal ile FoodBack Kurucu Ortağı Tuğçe Ergün Cireli, tarım ve gıda alanında yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere üniversiteyi ziyaret etti.
AKADEMİK ARAŞTIRMA SUNUMLARI GERÇEKLEŞTİ
Gerçekleşen toplantıda akademisyenler çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile iş birliği halinde çalışan ve uzayda bitki deneyleri gerçekleştirecek olan Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Türkan, bitki bilimi ve gıda güvenliğindeki ilerlemeler konusunda sunum yaptı. Kuraklık sorunu üzerine araştırmalar yapan İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari, çalışmalarının sonuçlarını paylaştı. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, ekili arazilerdeki toprak koşullarını iyileştiren uygulamalardan oluşan rejeneratif tarım ve alternatif proteinlerden bahsederek, gelecekte proteinlerle ilgili neler yapılabileceğini aktardı. Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker ise tarım ve gıda alanında çalışan kadınların güçlendirilmesi temalı bir sunum gerçekleştirdi.
EKOSİSTEM ENTEGRASYON LABORATUVARI KURULACAK
Rektör Prof. Dr. Levent Kandiller, “Üniversite olarak EIT Food içinde etkili olmak istiyoruz. Yaptığımız toplantıda onların dikkat ettiği temel konularda sunumlar hazırladık. İlk oturumda üniversitedeki araştırmalardan, ikinci oturumda İzmir Ticaret Borsası ile beraber yürüttüğümüz İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nden bahsettik. Bu merkez, üç yıldır yapılan bir çalışmanın sonucunda Menemen’de Uluslararası Tarım Araştırmaları Uygulama Merkezi içinde yer alacak. Burada yapmak istediğimiz, başta Ege Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’de dijital tarım teknolojileri üzerindeki yeni girişimlerin yer alacağı bir merkez yaratmak. Bu merkezin bir özelliği de Ekosistem Entegrasyon Laboratuvarı olması. Yaşayan bir laboratuvar olacak” dedi.
TARIMSAL GIDA SİSTEMİNİ DÖNÜŞTÜRECEK İNOVASYONLAR
EIT Food Güney Avrupa Direktörü Begona Perez Villarreal ise; “EIT Food olarak amacımız; çiftlikten sofraya herkesin sürdürülebilir, sağlıklı gıdaya erişebildiği bir dünya. Bizim rolümüz tüm paydaşları bir araya getirerek tarımsal gıda sistemini dönüştürecek inovasyon sürecine rehberlik etmek ve hızlandırmak. Türkiye’de binden fazla kişiyle ve 300’ün üzerinde girişimciyle çalışıyoruz, projelere toplamda 50 bin Euro hibe sağladık” diye konuştu.